YOSVANI - VINALÈS - CUBA

Mød Yosvani fra Cuba. Et spirituelt menneske med en stor viden inden for naturmedicin. Da jeg møder Yosvani første gang, tror jeg, at det er en cowboy, der strejfer min vej. Han er iført en klassisk cowboyhat, og da han kommer helt tæt på, tager han hatten af og siger hej.
Yosvani er ikke cowboy, men babalowa, der er en højtstående præst inden for den afro-cubanske religion, Santeria. Man skal ikke dømme en bog på dens omslag. Yosvania arbejde indebærer, at han guider de troende og læser hver dag. Han har altid vidst, at han havde særlige evner i den spirituelle verden. Der var en åndelig tilstedeværelse, og han kunne se ting, andre ikke kunne. Men det var først, da han havde talt med sin bedstefar, at Yosvani turde sige højt, hvad hans evner bestod i. Efter den samtale fik Yosvani også et helt andet billede af kaldet som babalowa.

Religionen Santeria er ikke nedskrevet, og den beror derfor udelukkende på mundtlige overleveringer fra generation til generation. Det var derfor Yosvanis bedstefar, der lærte ham, hvad det vil sige at være bindeled mellem de sprirituelle guder og mennesket. Han kan alle ritualerne og lever efter dem hver eneste dag.

En vigtig del af Santeria er en genfødsel - og sådan en har Yosvani også været igennem. Når han skal beskrive den oplevelse er det med ord som magisk, smukt og en følelse af at være et nyt menneske bagefter.
Men prøvelserne slutter ikke der. Efter genfødsel fulgte en række andre prøvelser. Yosvani skulle blandt andet være i et værelse, hvor kun hans gudeforældre og Babalow havde adgang. Et helt år efter genfødslen måtte han kun bære hvidt tøj og ikke være ude efter klokken 18.00.
Yosvani har gennem alle prøvelserne og genfødslen opnået den samme status, som hans bedstefar havde i forhold til religionen. Han har selv stået for over 150 spirituelle genfødsler - både for mænd og kvinder.

Yosvanis evner betyder også, at han kan spå om fremtiden., og han er i stand til at guide mennesket i livets gang. Men Yosvani kan også skabe balance i menneskers liv igen ved hjælp af den kontakt han har til guderne.

Der kommer dagligt troende forbi Yosvani for at spørge ham til råds om, hvordan de skal leve deres liv, men han ved ikke kun noget om religionen Santeria. Han har også en meget bred viden inden for traditionel naturmedicin og urter.

Yosvani er også en man ser op til i samfundet, når det kommer til sundhed og healing. Han er en stolt Babalowa, der går meget op i at passe på de spirituelle guder. Det gør han blandt andet gennem dyreofringer, dans og messer. Yosvani har fuldstændig styr på både guder og ritualer - han kan huske alt det, hans bedstefar har lært ham.

Det sidste, jeg taler med Yosvani om er den hvide hest, han ankom på til vores første møde. Og det kaster en lidt længere historie af sig.

For år tilbage var der en amerikansk kvinde på besøg i byen som turist. Hende mødte Yosvani på en restaurant, de faldt i snak, og til hendes store overraskelse var han en rigtig god salsa-danser.
De dansede hele aftenen, og da den nærmede sig sin afslutning, spurgte kvinden om Yosvani ville lære hende at danse salsa.
Det ville han gerne, og derefter tilbragte de hver eneste aften i en uge på dansegulvet, hvor Yosvani underviste i salsa. Da kvinden skulle tilbage til USA, spurgte hun Yosvani, hvad han drømte mest om, og det var ikke svært for ham at finde frem til det. Da hun forlod Vinales og rejste tilbage til USA stod Yosvani tilbage med en lædersnor i hånden og for enden af den var der den hvide hest, som han altid havde drømt om.