PAULA - Medellin - COLOMBIA

Mød Paula fra Medellin i Columbia. En stærk og frygtløs kvinde, der har mange skræmmende oplevelser med i bagagen. I dag kæmper hun for at redde andre kvinder, men hun glemmer sig selv. Hun er rigtig god til at lytte til andre – men hvem hører Paulas historie?

Paula er født og opvokset i Communa 13 – et berygtet område i Columbia, som gemmer på mange grufulde historier om konikter. Konikter, der også kostede Paula hendes første barn. Men hun mistede ikke modet – tværtimod. Efter mange voldsomme konikter i område, var der nærmest kun kvinder og børn tilbage. Mændene var enten myrdet eller savnet på ubestemt tid. Efter konikterne opstod der projekter for at genopbygge området. Et af dem, ”Berraca”, kom til at have stor indydelse på Paulas liv.

Fem nonner kom til området med en mission om at fem udvalgte kvinder skulle tage en uddannelse, så de i fremtiden kunne udvikle et socialt program til hjælp for områdets kvinde. En af disse udvalgte blev Paula. Projektet havde til formål at redde de efterladte kvinder ud af ensomheden og værste fald døden. En del af programmet var derfor, at kvinderne lavede håndværk – smykker eller lignende – som de tog ind til byen for at sælge. Efterfølgende kom de hjem og lavede mad til hele samfundet, for at skabe fællesskab og sammenhold. Kvinderne blev på den måde en større del af bybilledet og fik etableret et netværk til at håndtere de svære situationer.

Paula har i dag en dreng og en pige og drømmen for dem er helt klar. Historien skal ikke gentage sig. Børnene skal have en uddannelse, men de skal heller ikke skamme sig over deres baggrund. Den har uden tvivl været med til at gøre hele familien stærkere. Selv om Paula i dag har fortrængt mange af oplevelserne fra fortiden, er der en episode, der har printet sig fast i hendes hukommelse. Paula var 17 år gammel, da hun sammen med tre venner blev stoppet af nogle mænd med våben. To af Paulas venner bliver myrdet på stedet, og Paula er overbevist om, at hun også skal dø i øjeblikket. Men mændene lader hende ligge på jorden går videre. Det er det eneste tidspunkt i Paulas liv, hvor hun været oprigtigt bange. Når man som Paula vokser op i et så koniktfyldt område som Communa13, mister man langsomt frygten for at dø. Men denne ene dag var frygten tilbage.

I dag er der stadig kvinder, der har brug for hjælp, men det skyldes ofte at de er fanget i et voldeligt forhold. Det kan dog være svært at opdage, fordi det altid foregår i huset. Der er så mange kvinder, der har brug for hjælp at Paula helt glemmer at tage vare på sig selv. Hun har også brug for at bearbejde alt det, som hun har været igennem. Men der er ikke tid til det – for kvinderne står i kø for at modtage hendes hjælp. De er afhængige af hendes styrke og hendes lederskab. Hvis Paula selv kunne vælge, ville hun gerne ytte til Argentina, men indtil videre bliver hun i Medellin og kæmper for at udbrede projektet ”Berraca” til hele Columbia, fordi hun ved, at der ved hvert eneste gadehjørne er en kvinde, der lider i stilhed.