NAYIB - San Cristobal - MEXICO

Mød Nayib fra San Cristobal. En stolt iværksætter, der fylder ethvert rum han træder ind i med varme og glæde. Jeg sidder på en cafe og drikker mexicansk kaffe, da jeg møder Nayib første gang. Han har en stemme præget af stolthed og entusiasme, og jeg kan ikke undgå at lytte med på hans fortællinger. Da jeg får øje på ham, forstår jeg, hvorfor han fangede min opmærksomhed. Han har dreadlocks og er iklædt blå selebukser - og selvfølgelig det største smil på læben. 

Da jeg møder Nayib er jeg på udkig efter en ny lokal tolk og guide, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at han er den rette. Jeg kan næsten ikke vente med at lære ham bedre at kende.

Nayib præsenterer mig for utrolig mange banebrydende og nytænkende lokale iværksættere. Fælles for dem er et brændende ønske om at fastholde det traditionelle håndværk og samtidig udvikle samfundets kultur. Selv om jeg møder mange inspirerende mennesker på turen med Nayib, så er det stadig ham, der har min fulde opmærksomhed. Den måde, han møder andre mennesker på, er unik. Han formidler deres historie med en stor ydmyghed og rummet er fyldt med varme, taknemmelighed og stolthed, når han der.

Learn from the young producers

Nayib er en stor drivkraft i lokalsamfundet - og det er ham, der øger kendskabet til de lokales håndværk, når han tager turister med rundt på ture i byen. 

Nayib har selv boet i San Christobal i nogle år og begyndte at arbejde i en læderbutik, der gav ham et stort netværk i byen. Gennem arbejdet opdager han, at der er mange unge iværksættere i byen, som har brug for at blive set. Han vil også gerne synliggøre de traditionelle håndværk, der nemt kan drukne i den teknologiske udvikling. Det er den primære årsag til, at Nayib i dag arrangerer ture for turister, hvor de møder unge iværksættere, der arbejder med traditionelle håndværk som læder, tøj, vævning, smykker, kaffe og kunst.

Turen hedder “Learn from the young producers”. Nayib kan fortælle alt, om de mennesker, man møder på turen, og jeg forstår, hvorfor de lokale værdsætter ham så meget. Den måde han fortæller på er så autentisk og levende, at man kun kan blive grebet af fortællingen.  

Nayib er også gået ind i projektet, fordi han selv er iværksætter. og arbejder med læder og tatoveringer. Han har sit eget værksted, hvor han laver unikke læderprodukter. Blandt andet tasker, som han sælger i sin egen forretning - 28 TH Store. Nayib har mange talenter, så når der er brug for en lille pause, finder han fodbolden frem og laver tricks. Noget der giver ham en lille pause, men også noget han har stor glæde af. 

Glæden for fodbold kombineret med en stor kreativitet har fået Nayib til at udvikle en smart lædertaske, der kan indeholde en fodbold. En praktisk taske, der samtidig er smart og cool at gå rundt med. 

Nayib er en ung mand med store visioner, men han værner også om byens historiske håndværk og traditioner. Samfundet udvikler sig konstant, men hvis du spørger Nayib skal det stadig ske med respekt for det traditionelle, som byen er kendt for. 

Han sætter en ære i, at traditionerne bliver videreført til de næste generationer med den samme stolthed, som han selv bærer rundt på. Han har i hvert fald tænkt sig at gøre sit for at det sker.