FIDEL - SANTA MARIA - Guatamala

Mød Fidel fra Santa Maria, Guatemala. En af de mest inspirerende personer, som jeg har mødt på mine mange rejser. I det følgende fortæller jeg Fidels historie - præcis som jeg oplevede den i mødet med ham. For det møde har været noget helt særligt for mig. Både som menneske og som kunstner.

Jeg kom gående i Santa Maria, en lille by beliggende på vulkanen Antigua. Næsten alle huse på vejen var gemt bag store lukkede porte, men en enkelt stod åben. Jeg kiggede ind og fik øje på en mand, der sad på jorden og huggede brænde. Det virkede besynderligt, at han huggede brænde siddende, men det gik hurtigt op for mig, at det var fordi, hans ben ikke fungerer. Han løftede hovedet, smilede til mig med et kæmpe smil og vinkede mig ind ad porten. Jeg tøvede et øjeblik, men han fortsatte med at vinke insisterende. Så insisterende, at jeg til sidst gik ham i møde sammen med min lokale tolk. Jeg faldt nemt i snak med ham, og han fortalte gerne om sit liv. Men det var først i mødet med andre lokale, at det gik op for mig, hvor inspirerende Fidel faktisk er. Det vender vi tilbage til.

Fidel er 68 år. Han lever af at hugge brænde, og det har han gjort i 23 år nu. I en periode har det været så god en forretning, at han kunne have en person ansat til at hente grene og stammer, som han kunne kløve og efterfølgende sælge. Samtalen falder på Fidels ben. Han kan ikke gå, fordi han som 4-årig fik polio. Til gengæld har det aldrig stået i vejen for hans vilje til at kunne klare sig selv - også arbejdsmæssigt.Allerede som barn ville han gerne tjene sine egne penge. Selvom han ikke kunne gå, så ville han bevise, at han kunne arbejde på lige fod med de andre sælgere på det lokale marked. Og det gjorde han. Han holdt fast i sin tro på, at intet er umuligt for den, der bærer viljen. Det er det, der har gjort ham til en fremragende forretningsmand, der godt tør satse stort. Og en, der ser sit handicap som en udfordring, der skal overvindes, men ikke en begrænsning. Fidel er lykkelig gift, og de har 10 børn sammen - 8 døtre og 2 sønner. Det er altafgørende for Fidel at være en god rollemodel for alle børnene og vise dem, at man kan det, man sætter sig for, hvis man kæmper for det. Med stædighed, tro og tålmodighed kan selv de sværeste forhindringer, som livet byder på, overvindes. Og man kan sagtens få et værdifuldt liv, selvom man ikke kan gå. Der var dog en del af Fidels historie, jeg først fik da jeg senere faldt i snak med nogle andre lokale - og det er her Fidel for alvor bliver et inspirerende menneske for mig.

Fidel er nemlig, trods sin store succes, meget ydmyg og enormt hjælpsom. Fidel har på et tidspunkt arbejdet som sikkerhedsvagt, og de penge han tjente her, brugte han til at købe sin første bil. Bilen brugte han til at køre rundt og samle skrald ind for byens beboere, som han kørte på lossepladsen. Han fik ikke noget for det, men det var heller ikke det vigtigste for Fidel. Det vigtigste var at hjælpe. Han fik dog penge for at aflevere skraldet på lossepladsen, og med de penge købte han yderligere 3 biler. Han kløver stadig brænde, men han kører også rundt og samler affald i hele byen sammen med sin søn. Så når de lokale har brug for at blive mindet om, hvad det vil sige at kæmpe, så kigger de på Fidel, der kravler frem og tilbage mellem husene med affaldsposer, som han kaster op bag på bilens lad. Han gør det altid med stor stolthed og et kæmpe smil, og han er en sand inspiration for hele byen. Når de lokale oplever modgang, så ser de på Fidel, og så vender modet tilbage - Hvis Fidel kan klare det hårde arbejde og stadig smiler, så skal det nok gå alt sammen.